Η ελλιπής οδική παιδεία χαρακτηρίζει την κυκλοφοριακή συμπεριφορά των οδηγών στην Ελλάδα και όχι μόνο. Τα ποσοστά των τροχαίων ατυχημάτων και των νεκρών διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, όπως επίσης καταδεικνύει και η πρώτη θέση που καταλαμβάνει η χώρα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Γι’ αυτό το λόγο πολλές επιστημονικές εργασίες έχουν εκπονηθεί, μελετώντας, τόσο τα αίτια των τροχαίων, όσο και το προφίλ, τη νοοτροπία του Έλληνα οδηγού που τον οδηγεί σε απαράδεκτες αμέλειες
Τα τροχαία ατυχήματα είναι η βασική αιτία θανάτου παιδιών ηλικίας 1-13 ετών, γεγονός που οι περισσότεροι αντιλαμβανόμαστε και οι στατιστικές δυστυχώς, επιβεβαιώνουν.
Αυτό έδειξε και πρόσφατη έρευνα στις Η.Π.Α., που πραγματοποιήθηκε από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC). Το γεγονός ότι τα τροχαία αποτελούν την κύρια αιτία θνησιμότητας για τα μικρά παιδιά, δεν είναι τυχαίο.
Έρευνα που είχε κάνει ο βρετανικός οργανισμός Child Seat Safety, είχε δείξει πως 2 τα 3 παιδιά δεν κάθονται σωστά και με ασφάλεια, κατά τη διάρκεια ταξιδιού με αυτοκίνητο. Επιπλέον, έρευνα στην Ισπανία έδειξε πως η σωστή χρήση των μέτρων προστασίας για τα παιδιά στο αυτοκίνητο (ζώνες ασφαλείας, σωστή χρήση παιδικών καθισμάτων κλπ.), μειώνει την πιθανότητα θανάτου ή τραυματισμού από τροχαίο, κατά 75% και 90% αντίστοιχα. Για αυτό, οι γονείς επιβάλλεται να είναι σωστά ενημερωμένοι για τη σωστή τοποθέτηση και χρήση των παιδικών καθισμάτων στο αυτοκίνητο. Άλλωστε, η εύρεση του κατάλληλου παιδικού καθίσματος είναι μια σημαντική διαδικασία, που απαιτεί έρευνα και ενημέρωση.
Τα παραπάνω αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα, εφόσον αναλογιστούμε πως σε περίπτωση σύγκρουσης με ταχύτητα 50 χλμ./ώρα, ο τραυματισμός που μπορεί να υποστεί ένα παιδί με βάρος 8 κιλά, αντιστοιχεί σε πτώση από τον τρίτο όροφο ενός κτιρίου.
Η αγάπη των γονέων για τα παιδιά τους, δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση. Είναι επιτακτική ανάγκη λοιπόν, οι γονείς να κάνουν πάντοτε τις σωστές ενέργειες ώστε να μηδενιστεί το τραγικό φαινόμενο του θανάτου τόσο μεγάλου αριθμού μικρών παιδιών από τροχαία ατυχήματα.
Tags:
Ασφάλεια